CO JSOU TO AFIRMACE, JAK JE TVOŘIT A JAK POUŽÍVAT

29.01.2013 23:51

Afirmace, která má sloužit „pro dobro“, tak jak ji vnímám já, je v podstatě pozitivní slovní spojení a jeho prohlášení se současným přitakáním, souzněním s ním, s jejím obsahem a významem. Jinak vyjádřeno jde o vyřčení pozitivní, světlé či láskyplné myšlenky, která vyjadřuje naplnění našeho přání a touhy. Afirmace je pomocník k realizaci toho, co chceme. Myšlenka je tvořivá a pokud propojíme svou mysl, srdce a svou vnitřní moudrou sílu, můžeme díky afirmacím zažít mnoho zajímavého a krásného.

Už jen samotná příprava a tvorba afirmací je transformační záležitostí. Nutí se podívat na sebe sama a uvědomit si, co přesně chceme a co nechceme. Protože každý člověk je jedinečná bytost a má tedy i své vlastní touhy a přání, je nejlepší, když si vytvoří své vlastní afirmace každý sám. Existuje sice mnoho téměř univerzálních afirmací, z nichž některé uvádím a budu postupně doplňovat do této sekce stránek, ale efektivně budou afirmace fungovat až tehdy, kdy se zněním/významem dané afirmace člověk vnitřně zcela souzní. Při souznění je schopen otevřít své srdce, uvědomit si a použít pro tuto afirmaci - tedy pro svou touhu a přání - svou vnitřní sílu a vědomě vyslovit tu pravou tvořící afirmaci.

Vytvoření vlastních afirmací můžete pojmout jako sebepoznávací a zároveň transformační proces. Dle svých vlastních zkušeností doporučuji věnovat přípravě afirmací dostatek času (trénovat tak můžete současně i svou trpělivost). Je lepší chvíli vyčkat a vytvořit pro sebe tu pravou, jedinečnou a pro sebe dokonalou afirmaci, než si pomocí narychlo a nedočkavě vytvořené afirmace přivolat něco, co se nám nakonec líbit vůbec nebude. Samozřejmě, pokud se tak stane, bude to jen další praktická zkušenost na vaší cestě a možnost, jak zdokonalit svá další přání a afirmace.

Zkuste si nejprve začít psát seznam všeho, co ve svém životě opravdu nechcete. Ano - nechcete - čtete dobře. Co již nechcete, protože už jste to prožili a netoužíte to prožít znovu nebo co prostě nechcete z jiného důvodu, třeba protože se s tím setkáváte u druhých lidí a nesouzníte s tím. Nebojte se, otevřete se sami před sebou a dovolte si jasně vyjádřit před sebou sama, co nechcete a napište si to. Nemusíte mít strach z toho, že si snad takto do života tyto věci přitáhnete. Nejde o žádnou manifestaci. Jde o rekapitulaci Vašeho života před sebou sama. Je to proces uvědomění a svobodného vyjádření "sebe sama před sebou sama". To, co se Vám na seznamu "Co nechci" objeví, bude mít určitě souvislost s Vámi - bude to na seznamu, protože tuto energii znáte - buď se v ní částečně ještě nalézáte nebo jste tou negativní zkušeností prošli (což ve vás zanechalo otisk) nebo se s tím setkáváte. To, co Vás napadne při psaní seznamu "Co nechci", není náhoda. Dovolte si sami před sebou uvědomit si tuto polaritu - to tzv. negativní či temné ve Vás. Jen sami před sebou to odkryjte. Svobodně vyjádřete své pocity. Tímto procesem podpoříte přijetí své temné části. Uvědoměním si toho, co nechcete, na tyto tzv. nehezké energie posvítite nádherným Světlem svého vědomí a již tímto prosvětlením dochází k léčení... Mnohým může právě toto uvědomění pomoci se konečně odrazit, pochopit, co vlastně chcete, a vydat se novým směrem. Ano, již víte a uvědomujete si, co opravdu nechcete. Uvědomili jste si tu odvrácenou tvář, tu "druhou polaritu" jisté kvality - energie. Nyní si budete moci zvolit tu opačnou polaritu - tu "světlou"...    

Až budete mít tento seznam "Co nechci" hotový, můžete jej tzv. rituálně spálit, přičemž poděkujte Životu i sami sobě za všechny zkušenosti, které jste díky těmto "negativním zážitkům" získali. Přijměte tyto zkušenosti, toto odhalení a pochopení s Láskou. Případně, budete-li to intuitivně cítit, odpusťte sami sobě či druhým nebo poproste o odpuštění a vyšlete Lásku do situace, která s Vaším seznamem "Co nechci" souvisí.

Možná si položíte otázku: "Proč jsem si ale do života přitáhl(a) tyto předchozí negativní zkušenosti?". Obecně vzato například proto, abyste se naučili v rámci pozemského vývoje rozeznávat široké spektrum energií - obě polarity - a zároveň celou škálu možných projevů Života na planetě Zemi. Možná už ale nastává fáze, kdy není třeba se učit skrze ty tzv. negativní zkušenosti... Možná jste jich už nasbírali dostatek a jste schopni si vybrat to, co opravdu chcete. Možná ale někde uvnitř cítíte, že Vám v tom tzv. pozitivním a dobrém NĚCO brání,.. Co by to mohlo být? Není to náhodou moje vlastní mysl? Vědomá mysl? Proč bych si vědomě přál(a) něco negativního? Ale co moje podvědomá mysl? Moje databanka vzpomínek, informací a zkušeností? Co v ní vlastně všechno mám uloženo? Co z mého podvědomí vysílám směrem k Božskému Zdroji? Na jaká má podvědomá přání mi Božství (Zdroj) odpovídá...? Nejsou náhodou v mém podvědomí nastavená nějaká omezující přesvědčení, schémata a vzorce, které na základě přitažlivosti do mého života vtahují a v něm se manifestují jako ty tzv. negativní věci? Ty věci, které právě nechci, a které mám na tom seznamu s názvem "Co nechci?". Nevytvořil(a) jsem si během života nějaké "podvědomé afirmace"...? Tak, jak jste právě dočetli až sem, na chvíli přestaňte a prociťte nyní sebe sama..., nádech..., výdech... Co se děje?

Čím obsáhlejší je Váš seznam "Co nechci", tím pravděpodobnější je to, že podvědomě vysíláte do vesmíru až k samotnému Zdroji (Božství) nějaká přání, jež se Vám posléze manifestují právě takovými zkušenostmi, které jste si na Seznam "Co nechci" zapsali. Ale co s tím? Protože nastal v rámci pozemského vývoje čas, aby Lidstvo i v tomto směru prozřelo a dostalo se ze své vlastní temnoty, objevují se po celé planetě různé nástroje a metody, jak pracovat i s podvědomou myslí. A tak se vynořily metody jako EFT (Techniky emoční svobody), Ho´oponopono, různé meditace a další techniky pomáhající odkrývat naše staré, neláskyplné a omezující vzorce, schémata, programy a přesvědčení, jež jsou uložená v našem podvědomí. Někomu zabere jedna metoda na vše, jinému kombinace vícero metod... Pokud jste schopni následovat svou Duši, k té pravé metodě se brzy dostanete. Osobně vycházím například z principů Ho´oponopono, z EFT a z metod, jež mi přivádí moje Duše vždy pro danou záležitost. Společným jmenovatelem pro všechny metody je pro mne Láska.

Abych se tedy vrátila k našim Afirmacím. Než začnete vysílat své tzv. pozitivní afirmace, o jejichž vytvoření píši níže, doporučuji nejprve provést co nejdůkladnější průzkum a očistu Vašeho podvědomí. Pokud bude Vaše podvědomí nadále vysílat ke Zdroji přání a záměry tzv. negativní a obvykle přímo protichůdné tomu, co vysíláte vědomě, tak Vaše pozitivní vědomě vyslané afirmace moc fungovat nebudou... Tedy s nádechem do Srdce a výdechem ze Srdce zavolejte svou Duši, ať Vás jasně dovede k té nejúčinnější metodě, která Vám pomůže udělat úklid ve vašem podvědomí - pro Vaše nejvyšší Dobro. A nechte se vést. Možná dostanete do výbavy pořádnou "baterku", se kterou sejdete po schodech do sklepních prostor vašeho podvědomí, a se kterou si posvítíte na všechny police, trezory, truhlice, skříně..., posvítíte si do všech koutů..., a možná osvobodíte část sebe sama, která do této doby byla vězněm Vašeho vlastního života. A brzy se z tmavého a studeného sklepa plného podivných strašidel stane Poznáním, Pochopením a Láskou prozářený prostor, čistý prostor připravený pro zrození něčeho zcela nového...

Pokud se ale z nějakých důvodů přecijen rozhodnete rovnou udělat Seznam toho "Co chcete", a nebude se Vám chtít dělat průzkum Vašeho podvědomí..., pokračujte, jak píši níže. To, co při níže popsaném procesu bude vyvstávat jako pocit "bloku", to je signál Vašeho podvědomí, který se snažte nepřehlédnout.

Pojďme tedy s Láskou v tomto sebepoznávacím procesu pokračovat a začít psát druhý seznam. Tentokrát seznam s názvem „Co chci“. Pište jej na nový čistý papír nebo do nového souboru - odděleně od seznamu „Co nechci“. A opět si dovolte psát svá přání a touhy bez omezení. Nedělejte a nevytvářejte žádné kompromisy se sebou sama. Otevřete své srdce, nalaďte se na něj, na svou zářící podstatu a s radostí sepisujte vše, po čem toužíte. Tam, kde si nebudete formulací jisti, dejte prostor i vůli boží. Pište a tvořte seznam „Co chci“ tak dlouho, jak bude třeba. Vracejte se k němu a prociťujte již zapsané znovu. Vnímejte během těchto dní, kdy tento seznam tvoříte, svou intuici, své srdce, svou duši. Nechce vás na něco upozornit? Nenapovídá vám trošinku? Není náhodou ještě někde uvnitř ve vás hluboko skryté nějaké nádherné přání, nějaká touha, kterou jste se ještě neodvážili ani před sebou sama odkrýt…?

Až budete mít pocit, že již máte vytvořený „dokonalý“ seznam „Co chci“, tedy seznam svých přání a tužeb, vezměte si jej k ruce a na základě něj začněte sepisovat finální znění afirmací. Je důležité, aby formulace afirmace byla v přítomném čase a týkala se vás. Mějte při tom na mysli i na srdci, že jednáte a tvoříte sami za sebe, nevměšujte se tedy do osudu druhých a nesnažte se vnucovat někomu jinému svou vůli prostřednictvím svých afirmací. Každý člověk, stejně jako vy, má svobodnou vůli, svou vlastní cestu. Respektujme volbu každého člověka, i když ta volba s námi nesouzní… Vraťme se ale ke tvorbě finálních afirmací. Tvořte je ve chvíli, kdy jste sami, dovolte si udělat čas pro sebe, být ve svých energiích, protože se snažíte tvořit svůj život. Upravujte tedy postupně každé své přání ze seznamu „Co chci“ do afirmace v přítomném čase. Když jednotlivou afirmaci vytvoříte, zkuste si ji nahlas říci, zatím jen tak. Prociťte, co se s vámi děje při vyslovení této afirmace…a případně ji ještě poupravte, ještě zdokonalte pod vedením své duše a svého srdce.
 

Návod, jak pracovat s afirmacemi

Jedním ze způsobů, jak používat své vlastní či vybrané „univerzální“ afirmace je například tento:
Najděte si chvilku pro sebe, udělejte si pohodlí, zapalte si třeba svíčku, voňavé tyčinky nebo aromalampu. Vytvořte si prostě příjemnou oázu klidu, míru a pohody, alespoň na pár minut. Připravte si k ruce váš seznam afirmací, pak jeden čistý papír a tužku. Pohodlně se posaďte a nejprve si zavřete oči, 3x nebo 7x se zhluboka, pomalu a klidně nadechněte a vydechněte. Pak si uvědomte své srdce (srdeční čakru) -  soustřeďte na ni chvíli svou pozornost a znovu se prodechněte. Pak si uvědomte své 3. oko a opět se prodechněte. Následně si uvědomte svou vnitřní sílu (pokud je to poprvé, vnímejte, kde v těle se vám její centrum ozve) a prodechněte se. Pak si uvědomte vše dohromady, jakoby v harmonickém propojení energii svého srdce, 3. oka a vnitřní síly a opět se prodechněte. Nyní pomalu otevřete oči, zůstaňte v klidu a podívejte se na svůj seznam afirmací. Vyberte si ty, které jsou pro vás v daný okamžik nejdůležitější. Moc o tom nepřemýšlejte, nezapojujte zbytečně svou mysl víc, než je třeba. Intuitivně vyberte ty afirmace, které vás na první pohled upoutají – vaše srdce a duše vás vedou a ukáží vám pomocí vaší intuice či jinak, na které afirmace je právě vhodný čas. Uvědomte si znovu propojení srdce, vnitřní síly a 3. oka, nadechněte se a nahlas vyslovte afirmaci. Váš dech je v této chvíli mocným nástrojem tvoření. A z pozice pozorovatele pozorujte, co se po vyslovení této afirmace s vámi děje – jaké máte pocity, emoce, reakce na fyzickém těle? Zapište si všechny myšlenky, které vás v tu chvíli napadnou. Když se nic neděje, žádná myšlenka nepřichází, nevadí. V obou případech pokračujte dál. Afirmaci znovu zopakujte a opět chvíli vyčkejte a v klidu pozorujte dění ve svém těle, ve svém bytí a případné myšlenky si zapište. Zopakujte afirmaci potřetí a opět pozorujte a zapisujte. Takto postupujte u všech dalších vybraných afirmací.

Až je všechny odříkáte, několikrát se hluboce nadechněte a vydechněte. Nyní se podívejte na papír, co jste tam napsali. Pokud nic, nevadí. Buď si tam napíšete něco jiný den při dalším kole afirmací anebo s afirmací zcela souzníte = vaše Ego, nevědomí, podvědomí ani jiné části bytí asi nic nenamítají a vy se můžete radovat, neboť pravděpodobně již brzy se budete těšit z projevených přání ve vaší pozemské realitě. Pokud na papíře najdete poznámky, pečlivě je prozkoumejte. Pravděpodobně budou vyjadřovat nějaký nesouhlas s afirmací, nějaké omezení, blok či přesvědčení, proč afirmace nemůže působit, proč si to či ono nemůžete dovolit atd.

Tímto pozorováním sebe sama, svých pocitů, emocí, myšlenek i reakcí fyzického těla při prohlašování afirmací získáte poměrně rychle obrázek vašeho vnitřního omezujícího nastavení, vašich programů a schémat, podle kterých fungujete - obvykle automaticky a nevědomě či podvědomě. Jako taková loutka, otrok sebe sama, svých vlastních neláskyplných přesvědčení, programů a schémat. Stačí pak, aby nastala určitá konstelace či se odehrála situace, která je tzv. spouštěčem či spínacím knoflíkem, zařízením (nazvěte si to podle sebe) a vaše skryté vnitřní programy a schémata se spustí. Někdy velmi nenápadně, že ani nepostřehnete změnu ve vašem chování, ve vašich postojích a reakcích (nebo až s velkým zpožděním) anebo dojde naopak k nečekaně rychlé až prudké reakci, výbuchu emocí. Může se u toho objevit pocit, že se s vámi děje něco, co nechcete, co nemáte pod kontrolou a vnímáte sebe sama jako z pozorovatelny a zatímco děláte a říkáte něco, co vlastně nechcete a nechápete, současně se u toho pozorujete a divíte se, co se to se mnou děje...? Pokud se dostanete do fáze pozorovatele sebe sama a dokážete si uvědomit, že se děje něco, co nesouzní s vaším srdcem, máte napůl vyhráno. Z pozice pozorovatele můžete odhalit programy a přesvědčení, podle kterých v určitých spínacích/spouštěcích situacích jednáte a které brzdí a blokují to, po čem toužíte. Uvědomění si těchto tzv. bloků, ve všech jejich podobách, je velký krok a vy se za něj klidně pochvalte. Jak se s bloky vypořádat je věc další. Zde postupujte každý, jak jste zvyklí při své meditační či očistné duchovní práci. Nebo hledejte vhodného duchovního učitele či průvodce, který se tématem rušení těchto bloků (starých negativních přesvědčení, programů a schémat) zabývá. Anebo zkuste jen ve chvíli uvědomění si konkrétního bloku jej vědomě přijmout a zaplavte/obalte jej zářící láskou svého srdce, poděkujte za zkušenost, jež vám tento blok přinesl, požehnejte sami sobě, případně si odpusťte, že jste se za toto kárali a nemilovali a odevzdejte s důvěrou a úctou k životu tento blok nebesům – Bohu, Stvořiteli…

Afirmace vnímám jako možnost, jak „odkrýt a nabourat“ váš myšlenkový stereotyp, jak začít aktivně a vědomě přeprogramovávat vaše vnitřní nastavení, jak vytvořit jakýsi most mezi vědomím a nevědomím a jak skrze tento most tyto dvě části harmonizovat. Afirmace jsou jednou z cest, jak se postupně stát vědomým tvůrcem svého života.


Možná se vám tento mnou uvedený návod zdá příliš složitý, dlouhý a pomalý. Mohu k tomu jen dodat, že mě při jeho psaní a při tvoření mých vlastních seznamů a afirmací inspirovala a vedla má duše a další láskyplní pomocníci a nyní jsem byla vedena k předání tohoto návodu dál. A tak je zde a nyní je jen na vás, jestli jej využijete. Nenechte se odradit zdánlivou složitostí tohoto transformačního procesu a vrhněte se s chutí do dobrodružství sebepoznávání. Budete překvapeni tím, co všechno se o sobě sama ještě dovíte, co všechno v sobě ještě objevíte… Stojí to za to.
   
Pokud se chcete inspirovat některými hotovými afirmacemi, přejděte v této sekci Afirmace do podsekce Afirmace pro ženy nebo Afirmace pro muže. Prociťte si a použijte jakékoliv, které vás osloví.

Nechť Láska a Světlo jsou vaším pohonem při tomto procesu vědomého tvoření.


Pozn.: Existují určitě i jiné způsoby a doplňky při prohlašování afirmací, jako jsou různé pozice rukou, poklepávání apod., ale tyto techniky se necítím povolána předávat dále, neboť s nimi nejsem detailně obeznámena a zkoušela jsem je zatím spíše okrajově. Možná na ně narazíte někdy jindy a jinde.

**************

Poznámka autorky:
Kopírování a reprodukce tohoto článku, jeho celku nebo částí, tímto povoluji za podmínek, že u reprodukované části či celku bude včetně aktivního odkazu/linku na webové stránky Průvodce transformací připojena tato poznámka: "Převzato z webu Průvodce transformací - www.pruvodce-transformace.cz".
 
Toto povolení platí pro jakákoliv média, vyjma těch, která odporují dobrým mravům (např. obsahují vulgární výrazy, nadávky a podobně), a mimo těch médií, která porušují platné zákony České republiky. Děkuji za pochopení.

Sylva Chantée Petrová